Press

Yoga Philosophy for Challenging Times

με την Τίνα Ζυμαράκη

Φιλοσοφία του Γιόγκα για Δύσκολους Καιρούς
 
Ανακαλύψτε εργαλεία αυτεπίγνωσης και αυτογνωσίας με πρακτική φιλοσοφία από τα σημαντικότερα γιογκικά κείμενα: την Haṭha Yoga Pradīpikā, τα Yoga Sūtra και την Bhagavad Gitā.
 
Με έμπνευση από τα κείμενα και πλοηγό την Τίνα Ζυμαράκη θα εξερευνήσουμε μερικά μονοπάτια του γιόγκα και της δράσης που μπορεί να επιλέξει καθένας μας, στη διαδικασία της αφύπνισης. Θα δούμε πως αυτές οι κλασικές διδασκαλίες είναι σχετικές και σημαντικές για τους σύγχρονους ασκούμενους που παλεύουν με το τι σημαίνει να ζούμε υπεύθυνα τον 21ο αιώνα.
 
Με αποσπάσματα, παραπομπές και μετάφραση από τα σημαντικότερα αποσπάσματα των αρχικών Σανσκρτικών κειμένων θα εξετάσουμε το συνολικό εύρως των διδασκαλιών τους και τους τρόπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις αναταράξεις συνείδησης, πνεύματος και καθημερινότητας που προκύπτουν στη σύγχρονη ζωή.
 
  • Οι ομιλίες (συνολικά 5 ώρες) απευθύνονται σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα σχετικά με το φιλοσοφικό υπόβαθρο της γιόγκα, ανεξάρτητα από εμπειρία, επίπεδο άσκησης ή παράδοση.
  • Πλαισιώνονται από εκτενείς σημειώσεις που θα σας αποσταλούν σε ηλεκτρονική μορφή PDF.
  • Η παρουσίαση θα γίνει με τη χρήση slides στην πλατφόρμα Cisco Webex, όπου θα έχουμε επίσης την ευκαιρία διάδρασης, σύνδεσης και κοινής διερεύνησης.
Η συγκεκριμένη σειρά ομιλιών ως κύριο στόχο έχει να αποτελέσει μια αφετηρία εμβάθυνσης στα σημαντικά αυτά κείμενα, την εκκίνηση βήμα προς βήμα μιας νέας αφύπνισης συναισθηματικής νοημοσύνης και της αναζήτησης του δρόμου προς μια πιο συμπονετική ύπαρξη, με διευρυμένη συνείδηση, ορθή διάκριση και ανοιχτή καρδιά.

Σάββατο, 9/5 στις 17:00-19:00
Τα Νήματα που Συνδέουν: Συμβουλές και τεχνικές από την κλασική (Rāja) Γιόγκα
Τα Γιόγκα Σούτρα είναι ένας οδηγός στην καρδιά της φιλοσοφίας του Γιόγκα, ένα εγχειρίδιο της αφυπνισμένης ύπαρξης. Σαν ένας χάρτης προς την αυτοβελτίωση και αυτεπίγνωση, το καθοριστικό αυτό κείμενο της φιλοσοφίας του yoga θα σας δώσει πρακτικούς τρόπους να γνωρίσετε το νου και να απαλλαγείτε από αυτο-δημιουργούμενα εμπόδια στη διαδρομή προς την ολοκλήρωση και την ευτυχία. Στην διάρκεια της ομιλίας θα καλύψουμε ερωτήματα όπως: Ποιές είναι οι αιτίες του πόνου και πώς μπορούμε να τις εξαλείψουμε; Ποιές τεχνικές συστήνει ο Πατάντζαλι για την εξάλειψη της δυστυχίας; Υπάρχει ηθικός κώδικας στη γιόγκα; Ποιά είναι τα εργαλεία ενός γιόγκι και πως μπορούμε να τα εφαρμόσουμε στην πρακτική και στην καθημερινότητα;

Κυριακή, 10/5 στις 17:00-18:00
Φως στην Χάθα Γιόγκα: Γνωριμία με την Haṭhapradīpikā
Γνωριμία με το σημαντικότερο έργο στην παράδοση του κλασικού Haṭhayoga, συνδυάζοντας θεωρία και πρακτική εφαρμογή απευθείας από το κείμενο. Η μεσαιωνική Haṭhapradīpikā αποτελεί μια ανθολογία με επεξήγηση και ανάλυση τεχνικών Haṭha Υoga. Το κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον εξαγνισμό του σώματος, τις θέσεις (āsana), τον έλεγχο της αναπνοής (prāṇāyāma), τη λανθάνουσα βιοενέργεια (prāṇa) και τα λεπτοφυή ενεργειακά ρεύματα (nāḍī), ανάμεσα σε άλλα. Περιγράφει λεπτομερώς τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε επιτυχημένοι στην πρακτική μας, καθώς και τι θα πρέπει να αποφεύγεται. Από που εκπηγάζουν οι τεχνικές και ιδέες της φυσικής άσκησης; Ποιές είναι οι παραδοσιακές τεχνικές για τον εξαγνισμό του φυσικού σώματος; Ποιές ήταν οι συνθήκες για άσκηση και τα προπαρασκευαστικά της στάδια; Η ομιλία θα καλύψει εξίσου το ιστορικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο που περιβάλλουν την Haṭhapradīpikā καθώς και την των πρακτικών που παρουσιάζονται, εξετάζοντας αν και κατά πόσο είναι εφαρμόσιμες και χρήσιμες στο σύγχρονο γιογκικό τοπίο.
 
Κυριακή, 10/5 στις 18:00-20:00
Η Ποίηση της Αγάπης: Επιστροφή στον δρόμο της καρδιάς μέσα από την Μπαγκαβάντ Γκίτα
Η Bhagavad Gitā είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ευρέως αναγνωρισμένα αρχαία κείμενα της ινδικής λογοτεχνίας. Μέσα από την αφήγηση της ιστορίας και τις πολλές διαφορετικές φιλοσοφικές διδασκαλίες της, το κείμενο παρέχει μια βαθιά εικόνα για τον τρόπο αντιμετώπισης των αναπόφευκτων προκλήσεων της ζωής, παραμένοντας προσιτό, σαφές και ριζωμένο στον δρόμο της αγάπης. Προσφέρει στους σύγχρονους αναζητητές ένα πλαίσιο για την κατανόηση των βασικών μας πεποιθήσεων και ποιοί πραγματικά είμαστε. Μέσα από τις διαφορετικές πτυχές του, μας αποκαλύπτει το γεγονός ότι οι αρμονικές σχέσεις με τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο γύρω μας είναι απαραίτητες για να ζήσουμε μια πλήρης, συμπονετική, αρμονική ζωή. Ακολουθώντας την παραδοσιακή ακολουθία διδασκαλιών στην Bhagavad Gita από την εναρκτήρια σκηνή στην οποία ο Άρτζουνα βρίσκεται στη μέση ενός από το μεταφορικού πεδίου μάχης, διστακτικός και παγιδευμένος ανάμεσα σε αντίπαλες πλευρές: πώς αντιδρούμε και δρούμε στα μεγάλα διλήμματα της ζωής; Ποιά εργαλεία μπορούμε να επιστρατεύσουμε για να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές; Με ποιούς τρόπους μπορούμε να γίνουμε πιο ενσυνείδητοι, πιο ήρεμοι, πιο αυτάρκεις;
 
Για κρατήσεις & πληροφορίες: info@mandalastudio.gr

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Η Τίνα Ζυμαράκη πιστεύει πως οφείλουμε να μελετήσουμε ή έστω να γνωρίζουμε για τα θεμελιώδη κείμενα της παράδοσης. Η κατανόηση της πρακτικής φιλοσοφίας του γιόγκα ενισχύει την φυσική άσκηση, απογειώνει το πνεύμα και εμπνέει την καρδιά. Επιμορφώτρια & δασκάλα Yoga, ομιλήτρια, σπουδάστρια της Ινδικής φιλοσοφίας και Sanskritist, ασκείται και μελετάει τις διάφορες γιόγκα εδώ και δύο δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται από το πάθος της για μάθηση και συνεχή σπουδή, εδραιώνοντας τη δέσμευση της να μοιράζεται τα αρχαία διδάγματα και τον πλούτο της Ινδικής φιλοσοφίας, γεφυρώνοντας παραδοσιακή μεθοδολογία με μια σύγχρονη, μη-δογματική προσέγγιση.
Περισσότερα στο: http://yogawithtina.wordpress.com
katerinaYoga Philosophy for Challenging Times