Press

Shatkarma – η αποτοξίνωση της Yoga

षटकर्म ṣaṭkarma

Το Shatkarmas, επίσης γνωστά και  ως Shatkriyas, είναι ένα σύνολο γιόγκικων καθαρισμών, για να προετοιμαστεί για το κύριο έργο της γιόγκα προς την moksha (απελευθέρωση). Οι αρχαίες γιόγκικες διδασκαλίες λένε ότι οι ακαθαρσίες στο εσωτερικό μας σώμα επηρεάζουν δυσμενώς την κατάσταση του νου και εμποδίζουν την επίτευξη πραγματικής ικανοποίησης.

Στη γιόγκικη επιστήμη, και στο οκταπλό μονοπάτι του Patanjali οι διαδικασίες προσωπικής κάθαρσης είναι εξίσου σημαντικές με τις φυσικές στάσεις και τις αναπνευστικές πρακτικές επειδή προετοιμάζουν το σώμα για προχωρημένες πρακτικές διαλογισμούsaucha ( καθαρότητα) ειναι και το πρώτο niyama.  Οι τεχνικές γιόγκα που ονομάζονται kriyas, οι οποίες σχεδιάστηκαν για να καθαρίσουν το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματα, είναι ακόμη πιο αναγκαίες στη σημερινή κοινωνία της υπερκατανάλωσης.

Το πρόγραμμα Shatkarma  – η αποτοξίνωση της Yoga –  20 ωρών του Mandala εξερευνεί μια ποικιλία γιόγκικων τεχνικών καθαρισμού που αποσκοπούν στην εξάλειψη της έντασης – είτε σε σωματική είτε συναισθηματική κατάσταση. Το πρόγραμμα  έχει σχεδιαστεί με στόχο να παρέχει ολιστικά εργαλεία που χρειαζόμαστε στη καθημερινότητα μας  για να αισθανόμαστε συνολικά καλύτερα, ελαφρύτερα, πιο ευτυχισμένα και πιο υγιείς καθώς και να μας δώσει την ασφαλή μεθοδολογία διδασκαλίας τους.

Πιό συγκεκριμένα:

  • Θα αναλύσουμε, θα εξασκήσουμε και θα μάθουμε να εκτελούμε και να διδάσκουμε με ασφάλεια τις Shatkriyas που περιγράφονται από τον Yogi Swatmarama στην Haṭha Yoga Pradīpikā :Netī, Dhautī, Naulī, Shankaprakshalana, Kapālabhātī και Trāṭaka
  • Θα μάθουμε πως η αφαίρεση της “κολλημένης’ και τοξικής ενέργειας μπορεί να έχει όχι μόνο μεγάλα φυσικά οφέλη, αλλά και συναισθηματικά και πνευματικά
  • Θα εξερευνήσουμε τεχνικές καθαρισμού που σχετίζονται με την αποτοξίνωση των πέντε αισθήσεων μας και του μυαλού μας με στόχο: να διευκρινίσουμε το όραμά μας στη ζωή (όραση), να βελτιώσουμε τις επικοινωνιακές μας ικανότητες (ακοή), να βελτιστοποιήσουμε την ενέργειά μας και να αναπνεύσουμε πιο βαθιά (όσφρηση), να θρέψουμε και να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να «χωνεύουμε» τη ζωή (γεύση) , ενισχύοντας τη σχέση μας με τους άλλους (επ-αφή) και να απλουστεύσουμε τη ζωή μας γεμίζοντας την με εξαιρετικές σκέψεις (μυαλό).
  • Θα μάθουμε πρακτικούς τρόπους και πρωτόκολλα καθαρισμού για ένα ευρύ φάσμα συνηθισμένων προβλημάτων υγείας.

Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο workshop για δασκάλους yoga που αναζητούν μια βαθύτερη προσέγγιση στη διδασκαλία τoυς όσο και για έμπειρους ασκούμενους στο μονοπάτι της yoga .

 Απέριψε ότι δεν σε βοηθάει να εξελιχθείς …

Το workshop “Shatkarma  – η αποτοξίνωση της Yoga» –  20 ωρών του Mandala αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης AYTTC 300 ωρών του Mandala. Παράλληλα λειτουργεί και ως  αυτοτελές workshop και  ειναι δηλωμένο στην κατηγορία συνεχιζόμενης εκπαίδευσης  YACEP (Continuing Education) της Yoga Alliance USA.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

  • Θεωρητικό υπόβαθρο- η Aποτοξινωτικής δύναμη της Yoga
  • Εξι Κλασσικές Τεχνικές / πρακτικές Shatkriyas από τη παράδοση τη Haṭha Yoga Pradīpikā :Netī, Dhautī, Naulī, Shankapraksalana, Kapālabhātī και Trāṭaka
  • Τεχνικές καθαρισμού των 5 αισθήσεων και του μυαλού.
  • Πρωτόκολλα καθαρισμού για συνήθη προβλήματα υγείας : από σωματικές ανησυχίες (πονοκέφαλος, δυσπεψία, αρθρίτιδα), έως συναισθηματικές (ψυχική εξάντληση, κατάθλιψη, άγχος)
Υπεύθυνοι προγράμματος:
• Λαρή-Γαρυφάλλου Κατερίνα (IRYT 500, γραμματέας του International Yoga Federation στην Ελλάδα)
• Γουρνέλη Μαρίνα (RYT 500)
 
Για πληροφορίες & εγγραφές καλέστε μας στο 211-4090169
managerShatkarma – η αποτοξίνωση της Yoga