Press

Sanskrit for Yogis

με την Τίνα Ζυμαράκη

Το Σάββατο 30 Μαϊου στις 17:00-20:00 θα έχουμε την ευκαιρία να μυηθούμε στη γλώσσα της Γιόγκα με την Τίνα Ζυμαράκη.
 
Η δύναμη του ιερού ήχου είναι η καρδιά του γιόγκα σε πολλές από τις παραδόσεις της Ινδίας. Σύμφωνα με τους δάσκαλους τα Σανσκριτικά συνιστούν μια τεχνολογία ενσυνειδητότητας που υποστηρίζει όλες τις πτυχές της άσκησης, ανεξαρτήτου γιογκικής παράδοσης ή προσέγγισης.
 
Μια πρώτη επαφή με την εύηχη κι επιστημονική γλώσσα της πρακτικής μας θα σας εμπνεύσει και θα σας δώσει αυτοπεποίθηση στην ορθή προφορά φιλοσοφικών όρων, γιογκικών θέσεων και στην απαγγελία των mantra.
 
Στο εισαγωγικό αυτό σεμινάριο θα:
– Προφέρετε την αλφάβητο φωνητικά (κάθε γράμμα της οποίας θεωρείται πως αποτελεί από μόνο του ιερό mantra) και θα
– Γράψετε την αλφάβητο της Ντεβανάγκαρη (που αποτελεί sādhana από μόνο του)
 
Θα διερευνήσουμε
– Ποιά είναι η σωστή προφορά κοινών όρων, θέσεων και λέξεων που συναντάμε στη γιόγκα;
– Ποιές είναι οι πιο κοινές λέξεις που προφέρουμε λάθος και οι λεπτοφυείς διαφορές μεταξύ τους;
 
Το τρίωρο σεμινάριο περιλαμβάνει
– Ετυμολογική ανάλυση, εκμάθηση και απαγγελία επιλεγμένων Βεδικών mantra (όπως η gāyatrī και το śanti paṭh): πως να τα προφέρουμε με κατάληλλη αναπνοή, συντονισμό, ρυθμό και τοποθέτηση της γλώσσας.
– Η Ιστορία του ΟΜ: ένα ταξίδι μέσα από τον χωροχρόνο, από τις πρώτες αναφορές μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Συμβολισμός, στάδια αφύπνισης, γραφή, προφορά, απαγγελία.
 
Το σεμινάριο φιλοδοξεί να χτίσει μια γέφυρα μεταξύ της Δυτικής, ακαδημαϊκής προσέγγισης (γραφή, ανάλυση, ετυμολογία) και της παραδοσιακής μεθόδου μετάδοσης guru paramparā (δόνηση, ομαδική απαγγελία, επανάληψη, απομνημόνευση), καθιστώντας τη Σανσκριτική πιο προσιτή κι ευχάριστη για όλους σε μια εμπειρική, βαθύτερη γνώση όπου η θεωρία συναντάει την άσκηση και η πρακτική αγγίζει κι εξαγνίζει την καρδιά.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν εκτενείς σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή PDF: Γλωσσάρι Φιλοσοφικών Όρων, λίστα με τις Ονομασίες & Ετυμολογία των āsana, και λέξη-προς-λέξη Ελληνικές μεταφράσεις των Ύμνων που θα απαγγείλουμε.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Tηλεφωνήστε 2114090169
& email στο info@mandalastudio.gr

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Επιμορφώτρια και δασκάλα Γιόγκα, ομιλήτρια, σπουδάστρια της Ινδικής φιλοσοφίας και λάτρης των Σανσκριτικών, η Τίνα Ζυμαράκη σπούδασε Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Hunter της Νέας Υόρκης. Διδάσκει γιόγκα από το 2000, ενώ μελετά κι ασκείται καθημερινά, εδώ και 22 χρόνια. Εισήχθη στον μαγικό κόσμο της Σανσκριτικής και των Γιόγκα Σούτρα το 2003, μέσα από ένα εντατικό σεμινάριο με τον ιδρυτή του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σανσκριτικών Vyaas Houston. Εμβάθυνε τις σπουδές της στο Mysore της Ινδίας το 2004, όπου για τρεις μήνες μελετούσε και έμαθε να απαγγέλει μέρος της Bhagavad Gita με τον Lakshmeesh Bhat (καθηγητή φιλοσοφίας στο KPJAYI) και τα Yoga Sūtra με τη Δρ. MA Jayashree (Καθηγήτρια και Προϊστάμενη του Τμήματος Σανσκριτικών στο Πανεπιστήμιο D. Banumaiah).
 
Από το 2005-2010 συνέχισε τις σπουδές στα Σανσκριτικά, τη μελέτη θεμελιωδών κειμένων φιλοσοφίας του Γιόγκα και της Βεδικής απαγγελίας στο The Yoga Society of New York’s Ananda Ashram, καθώς και με τον δάσκαλό της Eddie Stern, ιδρυτή των AYNY & Sri Ganesha Temple. Στην Αθήνα, από το 2014 συνέχισε να μαθαίνει και να μελετάει υπό την ευγενή καθοδήγηση των Νικόλα Καζάνα (Ιδρυτή και Διευθυντή του Μορφωτικού Σωματείου «Όμιλος Μελετών» Ελλάδας) και Δρ. Δημήτριου Θ. Βασιλειάδη (Ινδολόγο, Καθηγητή και Πρόεδρο της «ΕΛΙΝΕΠΑ», Ελληνο-Ινδικής Εταιρείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης). Το 20016 παρακολούθησε το εντατικό Yoga Studies Summer School στην Κρακοβία της Πολωνίας, με 110 ώρες από μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως στην ακαδημαΪκή σπουδή των γιογκικών κειμένων και των Σανσκριτικών.
 
Η Τίνα θεωρεί πως προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως την πρακτική της γιόγκα, οφείλουμε να μελετήσουμε ή έστω να γνωρίζουμε για τα θεμελιώδη κείμενα της παράδοσης. Η κατανόηση της φιλοσοφίας του γιόγκα ενισχύει την φυσική άσκηση, απογειώνει το πνεύμα και εμπνέει την καρδιά.
 
Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται από το πάθος της για μάθηση και συνεχή σπουδή Σανσκριτικών και των κειμένων του γιόγκα, εδραιώνοντας την δέσμευση της να μοιράζεται τα αρχαία διδάγματα και τον πλούτο της Ινδικής φιλοσοφίας γεφυρώνοντας παραδοσιακή μεθοδολογία και ιδεολογία με μια σύγχρονη, μη-δογματική προσέγγιση.
 
Περισσότερα στο: http://yogawithtina.wordpress.com
katerinaSanskrit for Yogis