Press

Γιόγκα και Διαλογισμός

Η yoga είναι μια πολυδιάστατη πρακτική που μας οδηγεί μέσα από την asana, τις αναπνοές και το διαλογισμό στο να βρούμε το κέντρο μας, την αλήθεια μας.

Ξεκινάμε ένα ταξίδι μέσα από μια αναζήτηση πολλές φορές για να βρούμε το γκουρού, το δάσκαλο που ξέρει, που γνωρίζει που θα μας καθοδηγήσει και θα μας μάθει τα μυστικά. Το σοφό, που έχει ανακαλύψει την αλήθεια και το φως και μπορεί να μοιραστεί τη συνταγή μαζί μας.

Που βρίσκεται όμως η σοφία;
Η σοφία βρίσκεται πάντα μέσα μας. Η σοφία είναι εγκατεστημένη μέσα στον καθένα από εμάς και χρειάζεται μόνο να συνδεθούμε με αυτή, να την ανασύρουμε. Οποιοσδήποτε άνθρωπος, οποιαδήποτε γνώση, οποιοδήποτε βιβλίο και σκέψεις που μοιραζόμαστε είναι απλά πληροφορία. Δεν είναι γνώση. Η σοφία βρίσκεται μέσα μας και ο δάσκαλος επίσης. Κάθε πληροφορία που κάποιος μοιράζεται μαζί μας, έχουμε πάντα την επιλογή να την απορρίψουμε ή να τη δεχτούμε και να την αγκαλιάσουμε. Να την κρατήσουμε και κάπως να την αξιοποιήσουμε. Να την επεξεργαστούμε και να την κάνουμε δική μας. Να την αισθανθούμε και να την χειριστούμε ανάλογα. Να την κάνουμε πράξη και βίωμα. Και τότε γίνεται γνώση και αργότερα γίνεται σοφία…

Τότε ο δάσκαλος μέσα μας ξυπνά και θυμάται, όλα αυτά που ξέρουμε! Όλα είναι εκεί μέσα μας και περιμένουν να μπουν σε λειτουργία. Η χαρά, η κατανόηση, η συμπόνια, η φροντίδα και η υγεία του σώματος και του νου. Η γιόγκα είναι το μέσο της εξερεύνησης, σε βοηθάει να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να δεις ποιος πραγματικά είσαι. Ξυπνάει κάτι μέσα σου που ήταν κοιμισμένο ή το είχες ξεχάσει και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τον εσωτερικό σου κόσμο αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει και με τις σχέσεις σου απέναντι στους άλλους.

Γνωρίζοντας ποιος πραγματικά είσαι και αποδεχόμενος τον εαυτό σου μαθαίνεις να κατανοείς τους άλλους, μαθαίνεις να ακούς, μαθαίνεις να σέβεσαι και να αγαπάς όχι μόνο τους ανθρώπους με τους οποίους συνυπάρχεις αλλά και τη φύση μέσα στην οποία ζεις. Μαθαίνεις να αγαπάς και να σέβεσαι αυτό που σου δίνει ζωή. Είμαστε μέρος ενός συνόλου στο οποίο κατά κάποιο τρόπο είμαστε αλληλένδετοι. Όταν λοιπόν ψάχνω τρόπους να κάνω τον εαυτό μου καλύτερο αυτό θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό ολόκληρο το σύνολο, ή έτσι τουλάχιστον θα ήθελα να πιστεύω.

Κατά τον Patanjali η γιόγκα είναι το σταμάτημα των τροποποιήσεων/αλλαγών/διακυμάνσεων του νου. Για να φτάσεις λοιπόν σε μια ανώτερη κατάσταση πρέπει να απαρνηθείς όλες τις υλικές και πνευματικές προσκολλήσεις. Το σταμάτημα αυτό πραγματώνεται στο Samadhi.

Αναστασία Ζησούδη

managerΓιόγκα και Διαλογισμός

Δείτε Περισσότερα