Press

Shape Tested: Κάναμε διαλογισμό για να δούμε: α) Τι είναι β) Αν αξίζει να το κάνεις (και στα λέμε όλα!)

Διάβασε την εμπειρία πέντε διαφορετικών ανθρώπων για ένα μάθημα διαλογισμού για αρχάριους.

dialogismos-periodiko-shape-1defauly-600x600

Ευχαριστούμε την Κατερίνα Λαρή Γαρυφάλλου, δασκάλα yoga και ιδιοκτήτρια του Mandala Studio (www.mandalastudio.gr). Φωτογράφηση: Νίκος Κόκκας

Η ιδέα και μόνο σου φαίνεται αστεία, περίεργη, πολυτέλεια, μόνο για λίγους; Πέντε (δύσκολες) editors του Shape το δοκίμασαν και κάνουν review! Plus: Ο οδηγός για να κάνεις κι εσύ διαλογισμό!

dialogismos-eikastiko-1-e1493284540928-600x753

H Shape Tested εμπειρία
Δεν μπορούσαμε να γράψουμε για διαλογισμό χωρίς να τον δοκιμάσουμε κι εμείς, γι’ αυτό ζητήσαμε από την Κατερίνα Λαρή Γαρυφάλλου, δασκάλα yoga και ιδιοκτήτρια του Mandala Studio, να ανοίξει το μυαλό μας και να μας χαλαρώσει σε ένα group meditation session.

Δες ποιες πέρασαν σε ζεν ζώνη.

Πώς θα το κάνεις

1. Κάτσε άνετα σε μια καρέκλα, με τα πόδια στο πάτωμα και τα χέρια στους μηρούς (αν προτιμάς να ξαπλώσεις, ελεύθερα). Πάρε δύο βαθιές αναπνοές και κλείσε τα μάτια.

2. Ξεκινώντας από την κορυφή του κεφαλιού και συνεχίζοντας προς τα κάτω, κάνε ένα νοητικό σκανάρισμα του σώματος, παρατηρώντας τις περιοχές όπου νιώθεις ένταση ή δυσκαμψία. Άρχισε να προσέχεις το ρυθμό των αναπνοών σου.

3. Όσο παρατηρείς τις αναπνοές σου ακολούθησε την άνοδο και την πτώση και μέτρα σιωπηλά τις αναπνοές σου. Το μυαλό σου θα αρχίσει να τρέχει, είναι αναπόφευκτο. Όταν παρατηρήσεις ότι μια σκέψη σε έχει στρέψει αλλού, επανάφερε την προσοχή σου στις αναπνοές σου.

4. Άσε μερικά λεπτά το μυαλό σου να πάει όπου θέλει. Άρχισε πάλι να δίνεις προσοχή στους ήχους γύρω σου. Άνοιξε τα μάτια σου. Συγχαρητήρια! Μόλις έκανες τον πρώτο σου διαλογισμό.

dialogismos-periodiko-shape-1-600x392

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι για τα πιο άνετα και stylish ρούχα που φορέσαμε μάθε ότι: H Ελένη και η Κατερίνα (πρώτη σειρά, αριστερά και δεξιά) φοράνε κολάν και sweater Tezenis (Calin AE). Η Ευμορφία, η Βίκυ και η Μυρτώ φοράνε κολάν και φούτερ Aerie (American Eagle Outfitters).

H διαδικασία

Στο Mandala Studio τα 5 yoga mats με τις κουβερτούλες μας μας περίμεναν για να μπούμε σε zen mode. Η Κατερίνα μας έβαλε αρχικά να κάτσουμε οκλαδόν και κατόπιν να ξαπλώσουμε στα mats με ένα μαξιλαράκι κάτω από το κεφάλι, μια fleece κουβερτούλα να μας σκεπάζει και ένα «μαξιλαράκι» στα μάτια, που περιείχε βότανα για χαλάρωση, για να κλείνει απέξω το φως. Ήταν δύσκολο λοιπόν να μην μπεις στο κλίμα. Και αφού τα κάνεις όλα αυτά όμως και πάλι το μυαλό σου τρέχει στο άρθρο που δεν έχεις δώσει ακόμη, στα παιδιά και σε προθεσμίες που πρέπει να προλάβεις.

Πώς θα κλείσεις τον έξω κόσμο από το μυαλό σου για λίγη ώρα; Θα τον βάλεις να συντονιστεί με τη στιγμή. Η Κατερίνα με απαλή, καθαρή φωνή σε καθοδηγεί με μια… ιστορία, διαφορετική κάθε φορά. Στη δική μας περίπτωση –ίσως επειδή γνωριζόμασταν μεταξύ μας και νιώθαμε ήδη άνετα– δεν προσπάθησε να μας κάνει να σκεφτούμε ότι βρισκόμαστε κάπου αλλού, αλλά το story κινήθηκε στο σώμα μας.

Στην αρχή κάναμε practice τις διαφραγματικές αναπνοές (όπου σκέφτεσαι ότι το οξυγόνο γεμίζει την κοιλιά σου). Στη συνέχεια έπρεπε σταδιακά να «νιώσουμε» διάφορα μέρη του σώματός μας (λεκάνη, αφαλός, καρδιά) και να φτιάχνουμε εικόνες με λωτούς σε κάθε περιοχή. Κάθε λωτός είχε δικό του χρώμα κι αυτό έπρεπε να το οπτικοποιήσουμε σαν να γεμίζει το σώμα μας.

Όταν η Κατερίνα ένιωθε ότι… ξεστρατούσαμε, χρησιμοποιούσε ήχους από όργανα για να μας επαναφέρει στις εικόνες μας. Το σημαντικότερο;Από την αρχή έπρεπε να σκεφτούμε μια ευχή, ένα στόχο, έπρεπε να σκεφτόμαστε κάτι που θέλουμε να γίνει σε συγκεκριμένες στιγμές.

Τον δοκίμασα πεπεισμένη ότι θα μου κάνει καλό. Σκέφτομαι ότι, αν δεν πας κάπως έτσι, είναι αμφίβολο το αποτέλεσμα και μπορείς εύκολα να πεις «τι σαχλαμάρες κάνω τώρα». Το πρώτο που ένιωσα ήταν απέραντη ηρεμία. Μια ηρεμία ωστόσο διαφορετική από αυτήν που νιώθω όταν είμαι ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, καθώς τότε δεν καταφέρνω να είμαι απόλυτα συγκεντρωμένη. Η καθάρια φωνή της Κατερίνας με βοήθησε να το κάνω, να παραμένω «εκεί», να μην αφήνω τις σκέψεις μου να με παρασύρουν σε συνειρμικό μαραθώνιο και να «δουλέψω» με το μυαλό και την ψυχή μου όσα κατά τη διάρκεια του μαθήματος κυριάρχησαν στη σκέψη μου. Έτσι, τουλάχιστον, λειτούργησε ο διαλογισμός σ’ εμένα, σαν ένα resolution, σαν μια δέσμευση να κλείνω μεν τα μάτια στα θέματα που με απασχολούν, αλλά για να τα λύσω, όχι για να μην τα αντιμετωπίζω. Θα ξαναέκανα σίγουρα. – Μυρτώ Μήτσιου

M9A1103-600x399

Χρειάζεται να είσαι τύπος που να μπορεί να αφεθεί: σε εικόνες, ήχους, στην καθοδήγηση κάποιου άλλου. Αν σου βγαίνει αυτό φυσικά, ο διαλογισμός είναι για σένα. Aν δεν είσαι; Θα αργήσεις, αλλά πιθανότατα θα το βρεις. Σίγουρα θα βοηθήσει η καθοδήγηση πάντως. Η Κατερίνα μάς έβαλε να ξεκινήσουμε με αναπνοές ώστε να αφοσιωθούμε σε κάτι πρακτικό – breathe in, breath out. Το σημείο που με κέρδισε όμως ήταν ξεκάθαρα η «ευχή στο σύμπαν», γιατί μου έδωσε ένα στόχο και αν είσαι goal oriented τύπος, είναι το κίνητρό σου για να θες αυτή η μία ώρα να έχει αποτέλεσμα. Αν και δεν ήταν η πρώτη μου φορά, με έκανε να ξαναψάξω διαλογισμούς online. Tip: Μια καλή παρέα πάντα βοηθάει. – Βίκυ Πασχάλη

Γενικά αυτές οι ήρεμες δραστηριότητες δεν είναι το στυλ μου. Παρά το σκεπτικισμό μου όμως, όταν τελείωσε η συνεδρία, αν με ρωτούσες, θα σου απαντούσα ότι κράτησε 20-30 λεπτά. Πόσο κράτησε αλήθεια; Μία ώρα. Τι κέρδισα: Αν και γενικώς δεν πιστεύω σ’ αυτά, τελικά οραματίστηκα έναν «δυνατό» στόχο, πίστεψα σ’ αυτόν και είμαι 100% αισιόδοξη ότι θα πραγματοποιηθεί. Θα το ξανάκανα; Εκπλήσσοντας τον εαυτό μου, η απάντηση είναι θετική. Θα σου το σύστηνα: Αν έπεισε εμένα και χαλάρωσα, θα πείσει κι εσένα – ακόμα κι αν είσαι νευρόσπαστο! – Ελένη Δασκαλάκη

M9A1109-600x400

Στο χώρο του διαλογισμού –έστω και για 1 λεπτό– ο παράδεισος δεν είναι ουτοπία! Και εξηγούμαι: Η περιέργεια σχετικά με τη φύση του νου μάλλον ήταν το σπουδαιότερο κίνητρο για να βρεθώ εκεί. Προσωπικά, δεν είμαι σε καμία περίπτωση αυτό που λέμε «ζεν τύπος». Ομολογώ όμως ότι η συγκέντρωση στη διαδικασία της εισπνοής και της εκπνοής, μέσα από απλές καθοδηγούμενες ασκήσεις, ήταν χαλαρωτική και ευτυχώς έγινε στην αρχή της συνεδρίας μας. Τα τσάκρα μου όμως είναι ΟΛΑ κλειδωμένα τόσο καλά, ώστε ακόμα και η μαγικά χαλαρωτική φωνή της yoga instructor δεν κατάφερε να τα ξεμπλοκάρει για να απολαύσω τα κόκκινα, πορτοκαλί και χρυσοπράσινα χρώματα που μου υποσχόταν. Ναι, θα το ξανάκανα. Πού αλλού άλλωστε θα ξανασυναντηθώ με τον εαυτό μου για 1 ολόκληρο λεπτό! – Κατερίνα Παπανικολάου

Αν και στην αρχή με την κουβέρτα και το μαξιλαράκι για τα μάτια ένιωσα να με… καταπιέζουν και να με κάνουν να αναρωτηθώ «τι κάνω τώρα εδώ;», στη συνέχεια η φωνή της Κατερίνας κατάφερε να με χαλαρώσει – ειλικρινά, η φωνή του δασκάλου παίζει σπουδαίο ρόλο. Σε γενικές γραμμές παρέμεινα αφοσιωμένη στο concept, μολονότι σε ορισμένες στιγμές επέστρεφαν ασυνάρτητες σκέψεις στο κεφάλι μου, που παρακολουθούσα σαν θεατής, γιατί δε με επηρέαζαν και δε μου προκαλούσαν άγχος. Σε ορισμένες στιγμές, μάλιστα, αποκοιμήθηκα, ενώ σάστισα όταν συνειδητοποίησα ότι αλλού είχα ακουμπήσει το χέρι μου και… αλλού το βρήκα. Αν ανήκεις στους ανθρώπους που κάνουν overthinking, τότε ο διαλογισμός θα σε βοηθήσει. Θα το ξανακάνω; Εννοείται! – Ευμορφία Σαββαΐδη

DSF7418-600x334

Πότε να το κάνεις
Οι περισσότεροι προτιμούν να κάνουν διαλογισμό το πρωί, για να ξεκινούν τη μέρα με καθαρό κεφάλι – αλλά κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, οπότε βρες εσύ τι σου ταιριάζει.

Πόσο συχνά
Όσο πιο συχνά το κάνεις, τόσο πιο γρήγορα θα δεις αποτελέσματα – αλλά η ποιότητα μετράει περισσότερο από την ποσότητα, οπότε δώσε έμφαση στο «λίγο και συχνά». Αν η καθημερινή ενασχόληση σου φαίνεται δέσμευση, ξεκίνα με τρεις-πέντε φορές την εβδομάδα.

Πόσο πολύ
Για αρχάριους 10 λεπτά είναι αρκετά. Για κάποιους ανθρώπους αυτό το διάστημα θα είναι πάντα αρκετό, αλλά κάποια στιγμή ίσως αποφασίσεις να το κάνεις για περισσότερο.

www.shape.gr

managerShape Tested: Κάναμε διαλογισμό για να δούμε: α) Τι είναι β) Αν αξίζει να το κάνεις (και στα λέμε όλα!)