Press

Yoga Studies

με την Τίνα Ζυμαράκη

Γιογκικές σπουδές για δασκάλους κι ασκούμενους (16 ώρες) στο Mandala.

Για τρίτη χρονιά καλωσορίζουμε την Τίνα Ζυμαράκη σε ένα ταξίδι στην πολυδιάστατη Ιστορία & Φιλοσοφία του Γιόγκα με μια μοναδική χαρτογράφηση της θεωρία και θεώρησης της άσκησης, εξερευνώντας τις διαφορετικές παραδόσεις από τα βάθη των αιώνων και τους αρχαίους ασκητές της Ινδίας, μέχρι τους σύγχρονους δάσκαλους που έφεραν κάποιες μόνο πτυχές του Yoga στη Δύση. Θα γνωρίσουμε τα θεμελιώδη κείμενα αλλά και πολλά νέα στοιχεία που προκύπτουν από τις πιο πρόσφατες έρευνες μέσα από την ακαδημαϊκή και φιλολογική μελέτη των φιλοσοφικών κειμένων κι αποσπάσματα πρακτικών εγχειριδίων, από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα.

Τελικά, πόσο παλιά είναι η πρακτική μας; Υπήρξε ποτέ αμετάβλητη και διαδεδομένη; Πώς και πότε μπορεί να είναι χρήσιμο ένα εγχειρίδιο που γράφτηκε πριν από 2.000 χρόνια; Τελικά, αυτό που αποκαλούμε Τάντρα σήμερα είναι όντως κάτι ιερό και αρχαίο; Έχει κάποια σχέση η μεσαιωνική Χάθα γιόγκα με αυτό που ασκείται από εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα; Με ένα ατρόμητο πνεύμα διερεύνησης, συνδυάζοντας βαθύ σεβασμό για την Ινδική παράδοση και αφοσίωση στη σύγχρονη γιογκική έρευνα, θα απομυθοποιήσουμε κάποιες πιθανώς πάγιες ιδέες και ίσως αναθεωρήσουμε όσα θεωρούσαμε δεδομένα, αποκαλύπτωντας τα παραδοσιακά κείμενα και εμβαθύνοντας στη μελέτη τους με έναν τρόπο προσιτό, ευχάριστο κι εμπνευστικό.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

9 Νοεμβρίου Γιόγκα στη Σύγχρονη Εποχή
Ιστορία κι Εξέλιξη του Γιόγκα από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα: από την Ινδία στη Δύση: παραδόσεις, προσεγγίσεις, μεγάλοι δάσκαλοι, σχολές και σύγχρονες μέθοδοι.

7 Δεκεμβρίου Ιστορία & Φιλοσοφία του Γιόγκα
Από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή των Σούτρα: Ιστορική Επισκόπηση, το πλαίσιο της γιογκικής παράδοσης, φιλοσοφικά μονοπάτια της Ινδίας, Βέδες & Ουπανισάδες, τα μονοπάτια του Γιόγκα

11 Ιανουαρίου Sāmkhya & Patañjala Yoga Darśana
Εισαγωγή στη φιλοσοφία Σάνκυα, από όπου μας έρχεται η κλασική γιόγκα, και σημαντικά αποσπάσματα από τα Yoga Sūtra
Yoga Sūtra: Ψυχολογία & Φιλοσοφία του Rāja Γιόγκα
Επισκόπηση του κλασικού γιόγκα, μελέτη επιλεγμένων γιογκικών αφορισμών, Ηθική & τα Οχτώ Βοηθήματα στο πνευματικό μονοπάτι

7 Μαρτίου
Η Ταντρική Παράδοση & το Γιογκικό Σώμα: Στοιχεία της Tαντρικής Παράδοσης στην Hatha Yoga & Ενεργειακή Ανατομία- τα αιθερικά περιβλήματα, ζωτική & συσπειρωμένη ενέργεια, τα λεπτοφυή κανάλια και οι ενεργειακοί τροχοί από τον Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας.

4 Απριλίου Μεσαιωνική Haṭhayoga & Εισαγωγή στη Haṭhapradīpikā
Γνωριμία με το σημαντικότερο έργο της Χάθα Γιόγκα: Προαπαιτούμενα μαθητείας, προκαταρτικές συμβουλές προς ασκούμενους, ασκητικές πρακτικές: āsana, prānāyāma, mudrā, lāya και η διάδοση του haṭhayoga μέσα από τα μεσαιωνικά κείμενα.

9 Μαϊου Σανσκριτικά: Η Γλώσσα του Γιόγκα
Bιωματικό εργαστήρι εισαγωγής στα Σανσκριτικά: αλφάβητος, ορθή προφορά των θέσεων και γιογκικής ορολογίας, απαγγελία επιλεγμένων Βεδικών ύμνων.

27 Ιουνίου Ο Ρόλος του Δασκάλου και του Μαθητή
Από την ευρεία γιογκική παράδοση της Ινδίας μέχρι τη Δύση στη σύγχρονη εποχή: καθοδήγηση από τα κείμενα, συμβουλές προς ασκούμενους, οδηγίες προς δασκάλους, έμπνευση από τη γιογκική παράδοση και σύγχρονους ερευνητές.


Οι μηνιαίες συναντήσεις γιογκικών σπουδών εμπλουτίζονται και πλαισιώνονται με οπτικοακουστικό υλικό (slides, video & audio), φωτοτυπίες, υλικό σε μορφή PDF μέσω email και συστάσεις για περαιτέρω μελέτη.

Κρατήσεις και πληροφορίες: Kαλώντας στο 211409 0169.


 

katerinaYoga Studies