Press

Βρεφική Γιόγκα / Βaby Yoga

Η Βρεφική Yoga είναι ένα συνδυαστικό πρόγραμμα για τις ίδιες τις μητέρες και τα βρέφη τους και εφαρμόζεται σε βρέφη από 2 μηνών ωσότου περπατήσουν.

Ένας από τους βασικούς στόχους του μαθήματος είναι η νέα μητέρα να αισθανθεί άνετα με το σώμα του μωρού της, πιο κοντά του και να μάθει κινήσεις και θέσεις που θα επιτρέψουν την ομαλή ανάπτυξη του. Ακόμη, μαθαίνοντας στην ουσία φυσικούς τρόπους να το βοηθήσει να αναπτυχθεί καλύτερα ακόμη και γρηγορότερα, το ηρεμεί και συνδέεται μαζί του σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Τα οφέλη είναι και για τους δύο!
Η Βaby Υoga ενισχύει το δεσμό μεταξύ μαμάς και μωρού. Η μητέρα μέσα από το άγγιγμα, την αγκαλιά και τον διασκεδαστικό τρόπο επικοινωνίας περνάει αποκλειστικό και ποιοτικό χρόνο με το παιδί της και ταυτόχρονα μαθαίνει να αναγνωρίζει τις ανάγκες του, κάτι που της χαρίζει αυτοπεποίθηση. Με τη σειρά του το μωρό το αντιλαμβάνεται αυτό, και αισθάνεται μεγαλύτερη χαρά και ασφάλεια.

Τα οφέλη για το μωρό…
– Η Βaby Υoga εν γένει, βοηθάει τα μωρά στην πορεία μιας υγιούς σωματικής, νοητικής και ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξης.

Οι στάσεις (asanas):
– Βοηθούν αποτελεσματικά στη δυσκοιλιότητα, βελτιώνουν την πέψη και προσφέρουν ανακούφιση από τους κολικούς αφού οι κινήσεις της yoga κινητοποιούν το ανώριμο ακόμα πεπτικό σύστημα, βοηθώντας στην περισταλτικότητα των εντέρων και την παραγωγή πεπτικών ενζύμων.

– Ενδυναμώνουν τους μύες και επιτρέπουν στη σπονδυλική στήλη να δημιουργήσει ευκολότερα τις καμπύλες της, ώστε να φτάσουμε στο τελικό στάδιο που είναι το περπάτημα.

– Αναπτύσσουν επίγνωση και συναίσθηση του σώματός τους.

– Oι ασκήσεις της Βaby Υoga συμβάλλουν στη χαλάρωση τόσο της μητέρας όσο και του μωρού και παρατηρούμε βελτίωση του ύπνου του μωρού.

Συνεχίζουμε με το εκπαιδευτικό παιχνίδι που βασίζεται πάνω στην αισθησιοκινητική του αντίληψη, στοχεύοντας στην νοητική ανάπτυξη του βρέφους. Εδώ, οι μητέρες μαθαίνουν να δίνουν στο μωρό κατάλληλα ερεθίσματα αλλά και συγκεκριμένα παιχνίδια και τραγούδια που θα μπορούν να τα παίζουν και τραγουδούν αντίστοιχα μαζί με τα παιδιά τους στο σπίτι. Σημαντικό είναι ότι το κάθε βρέφος αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και η μητέρα μπορεί κάθε φορά να κάνει ερωτήσεις πάνω στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο σπίτι κατά την εφαρμογή του εκπαιδευτικού παιχνιδιού.

Τα οφέλη για τη μαμά…
Βασικό σημείο του μαθήματος είναι η επανόρθωση του σώματος της μητέρας. Η νέα μητέρα μαθαίνει δηλαδή, πώς να «κλείνει» το σώμα της μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό καθώς και ποιες είναι οι ασφαλείς κινήσεις που μπορεί να κάνει.

Οι στάσεις γιόγκα και όλες οι κινήσεις είναι ειδικά σχεδιασμένες για να ανακουφίζουν τη μαμά από πόνους και εντάσεις στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη, τη μέση και από τις ενοχλήσεις στο στήθος.
Ενδυναμώνονται οι αδύναμες περιοχές του σώματος μετά τη γέννα. Η γιόγκα βοηθάει να αποκαταστήσουμε τη μήτρα, την κοιλιά και την λεκάνη, τους μυς του περινέου!

– Οι μητέρες ανακαλύπτουν τη μαγική δύναμη της αναπνοής, ιδιαίτερα σε καταστάσεις που απαιτούν ηρεμία.

– Η yoga βοηθάει το θηλασμό. Η σωστή και η εις βάθος αναπνοή αυξάνει την ποιότητα και τη ροή του μητρικού γάλατος, εφόσον γίνεται καλή οξυγόνωση σε όλα τα όργανα του σώματος. Έτσι, ο θηλασμός διευκολύνεται. Ειδικότερα, συγκεκριμένες στάσεις της yoga (asanas) βοηθούν στο να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

– Ενισχύεται η αυτοπεποίθηση ως προς τον τρόπο που οι μητέρες κρατούν το νεογέννητο και παίζουν μαζί του. Με τη Βρεφική Υoga μαθαίνουν φυσικούς τρόπους να το ηρεμούν και να συνδέονται μαζί του.
Τέλος, στο μάθημα οι νέες μητέρες ενημερώνονται για τα ψυχολογικά και αναπτυξιακά στάδια της βρεφική ηλικίας. Μαθαίνουν να τα αναγνωρίζουν αλλά και πώς να συμπεριφέρονται ανάλογα, ώστε να αντιμετωπίζουν λειτουργικά τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου βρέφους τους. Στον 1ο χρόνο ιδίως οι αλλαγές στο παιδί είναι συχνές. Οι αντιδράσεις του βρέφους σηματοδοτούν τις αλλαγές αυτές και η μητέρα αναγνωρίζει τί αντιλαμβάνεται το μωρό ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Στο μάθημα μου επικεντρώνομαι και στο να διδάξω στη μητέρα επικοινωνιακές τεχνικές, πώς μπορεί δηλαδή, να αντιδρά και να μιλά στο μωρό της για να το ωφελήσει.

…και κάτι εξαιρετικό! Στα ομαδικά μαθήματα οι μητέρες ανταλλάσουν πληροφορίες και δημιουργούν φιλίες μεταξύ τους, ενώ τα μωρά διασκεδάζουν στον ίδιο χώρο!

Χριστίνα Καϊάφα

managerΒρεφική Γιόγκα / Βaby Yoga

Δείτε Περισσότερα