Press

Sanskrit for Yoga

με την Τίνα Ζυμαράκη

Την Κυριακή, 13 Μαϊου θα έχουμε την ευκαιρία να μυηθούμε στην γλώσσα της πρακτικής μας σε ένα μοναδικό βιωματικό σεμινάριο με την Τίνα Ζυμαράκη. Η δύναμη του ιερού ήχου είναι η καρδιά του γιόγκα, σε πολλές από τις παραδόσεις της Ινδίας. Σύμφωνα με τους δασκαλους, τα Σανσκριτικά συνιστούν την τεχνολογία της συνειδητότητας που υποστηρίζει όλες τις πτυχές της άσκησης, ανεξαρτήτου γιογκικής παράδοσης ή προσέγγισης. Αυτή η δύναμη εκπηγάζει από την μαγεία και την γλώσσα των Σανσκριτικών. Μια πρώτη επαφή με την εύηχη και επιστημονική γλώσσα της πρακτικής μας θα σας εμπνεύσει και θα σας δώσει αυτοπεποίθηση στην ορθή προφορά φιλοσοφικών όρων ή θέσεων και στην απαγγελία επιλεγμένων μάντρα.

Η Σανσκριτική κατά λέξη σημαίνει «εξευγενισμένη» ή «επεξεργασμένη» και είναι μία από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες γλώσσες της Ινδο-Ευρωπαϊκής οικογένειας… Η «γλώσσα των θεών» όπως αποκαλούν την σανσκριτική οι θρησκευόμενοι Ινδοί, έχει πάψει εδώ και χιλιάδες χρόνια να είναι μία ζωντανή και ομιλούμενη γλώσσα, χρησιμοποιείται όμως μέχρι και τις μέρες μας για την απαγγελία ύμνων και την συγγραφή κειμένων. Στη γλώσσα αυτή έχουν γραφεί ορισμένα από τα σημαντικότερα κλασσικά έργα της ανθρωπότητας (Βασιλειάδης, 2003).

Στο εισαγωγικό αυτό σεμινάριο θα προφέρετε την αλφάβητο φωνητικά (κάθε γράμμα της οποίας θεωρείται πως αποτελεί από μόνο του ιερό mantra) και θα γράψετε την αλφάβητο, την Ντεβανάγκαρη (που αποτελεί sādhana από μόνο του). Θα έχετε την ευκαρία να μάθετε τη σωστή προφορά κοινών όρων, θέσεων και λέξεων που συναντάμε στο γιόγκα. Ποιές είναι οι πιο κοινές λέξεις που προφέρουμε λάθος και ποιές οι λεπτοφυείς διαφορές μεταξύ τους; Θα συνεχίσουμε με την ετυμολογική ανάλυση, εκμάθηση και απαγγελία επιλεγμένων mantra (όπως η gāyatrī και το śanti paṭh): πως τα προφέρουμε με κατάληλλη αναπνοή, συντονισμό, ρυθμό και τοποθέτηση της γλώσσας.

Το σεμινάριο φιλοδοξεί να χτίσει μια γέφυρα μεταξύ της Δυτικής/ακαδημαϊκής προσέγγισης (γραφή, ανάλυση, ετυμολογία) και της παραδοσιακής μεθόδου μετάδοσης guru paramparā (δόνηση, ομαδική απαγγελία, επανάληψη, απομνημόνευση), καθιστώντας την Σανσκριτική πιο προσιτή και ευχάριστη για όλους. Πρόκειται για μια εμπειρική, βαθύτερη γνώση όπου η θεωρία συναντάει την άσκηση. Απευθύνεται εξίσου σε ασκούμενους και εκπαιδευτές του Γιόγκα.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν γλωσσάρι φιλοσοφικών όρων, εκτενή λίστα με τις ονομασίες και την ετυμολογία āsana, καθώς και λέξη-προς-λέξη Ελληνικές μεταφράσεις των Βεδικών ύμνων που θα απαγγείλουμε. 


ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Επιμορφώτρια και δασκάλα Γιόγκα, ακτιβίστρια, ομιλήτρια, σπουδάστρια της Ινδικής φιλοσοφίας και λάτρης των Σανσκριτικών, η Τίνα Ζυμαράκη σπούδασε Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Hunter της Νέας Υόρκης. Διδάσκει γιόγκα από το 2000, ενώ μελετά και ασκείται καθημερινά εδώ και είκοσι χρόνια. Εισήχθη στον μαγικό κόσμο της Σανσκριτικής και των Γιόγκα Σούτρα το 2003, μέσα από ένα εντατικό σεμινάριο με τον ιδρυτή του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σανσκριτικών, Vyaas Houston. Εμβάθυνε τις σπουδές της στο Mysore της Ινδίας, όπου για τρεις μήνες μελέτησε και έμαθε να απαγγέλει μέρος της Bhagavad Gita με τον Lakshmeesh Bhat (καθηγητή φιλοσοφίας στο KPJAYI, πρώην AYRI) και τα Yoga Sūtra με την Δρ. MA Jayashree (Καθηγήτρια και Προϊστάμενη του Τμήματος Σανσκριτικών στο Πανεπιστήμιο D. Banumaiah). Από το 2005-2010 συνέχισε τις σπουδές στα Σανσκριτικά, τη μελέτη θεμελιωδών κειμένων φιλοσοφίας του Γιόγκα και την Βεδικής απαγγελίας με το προσωπικό του The Yoga Society of New York’s Ananda Ashram, καθώς και με τον δάσκαλό της Eddie Stern, ιδρυτή των AYNY & Sri Ganesha Temple. Στην Αθήνα, από το 2014 συνεχίζει να μαθαίνει και να μελετάει υπό την ευγενή καθοδήγηση του Νικόλα Καζάνα (Ιδρυτή και Διευθυντή του Μορφωτικού Σωματείου «Όμιλος Μελετών» Ελλάδας) και του Δρ. Δημήτριου Θ. Βασιλειάδη (Ινδολόγο, Καθηγητή και Πρόεδρο της «ΕΛΙΝΕΠΑ», Ελληνο-Ινδικής Εταιρείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης). Η Τίνα θεωρεί πως προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως την πρακτική της γιόγκα, οφείλουμε να μελετήσουμε ή έστω να γνωρίζουμε για τα θεμελιώδη κείμενα της παράδοσης. Η κατανόηση της φιλοσοφίας του γιόγκα ενισχύει την φυσική άσκηση, απογειώνει το πνεύμα και εμπνέει την καρδιά. Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται από το πάθος της για μάθηση και συνεχή σπουδή Σανσκριτικών και των κειμένων του γιόγκα, εδραιώνοντας την δέσμευση της να μοιράζεται τα αρχαία διδάγματα και τον πλούτο της Ινδικής φιλοσοφίας γεφυρώνοντας παραδοσιακή μεθοδολογία και ιδεολογία με μια σύγχρονη, μη-δογματική προσέγγιση. Περισσότερα στο: http://yogawithtina.wordpress.com


 

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής 
Πληροφορίες – Εγγραφές στο τηλέφωνο 2114090169

katerinaSanskrit for Yoga