Press

Χαλαρώστε με γιόγκα για δύο

Έθνος

Στην Partner Yoga ή «συντροφική», όπως την αποκαλούν, το κάθε μέλος του ζευγαριού εκτελεί την ίδια ή αντίθετη άσκηση, έτσι ώστε ο ένας να βοηθά και να συμπληρώνει τον άλλον. Μέσα από την αλληλε­ξάρτηση επιτυγχάνεται η σωματική και η πνευματική αρμονία.

Μια νέα τάση στον χώρο της εναλλακτικής γυμναστικής, η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό, εμφανίζεται δειλά δειλά και στη χώρα μας. Πρόκειται για τη… συντροφική γιόγκα ή «Partner Yoga». Αυτό το είδος yoga παρουσιάζει αξιοσημείωτη αύξηση ενδιαφέροντος στον Δυτικό κόσμο, ενώ πολλοί διάσημοι, αστέρες του κινηματογράφου, δηλώνουν φανατικοί.

Η πρωτοποριακή αυτή μορφή εκγύμνασης συνδυάζει τις δυναμικές τεχνικές και τις ασκήσεις της γιόγκα με τον χορό και τις πολεμικές τέχνες. Εμπιστοσύνη, συνεργασία και αρμονία πνεύματος συνιστούν μια μοναδική πρακτική για δύο άτομα είτε για ζευγάρια είτε για οικογένειες, ακόμη και για φίλους.

Το κάθε μέλος του «ζευγαριού» εκτελεί την ίδια ή μία αντίθετη άσκηση, έτσι ώστε ο ένας να βοηθά και να συμπληρώνει τον άλλο. Χρησιμοποιούνται οι αρχές και τα είδη των ασκήσεων της παραδοσιακής γιόγκα, ενώ με την παρουσία ενός ακόμη ασκούμενου αναπτύσσεται η δύναμη και η ένταση της κάθε πόζας.

«Στην Partner Yoga οι ασκούμενοι χρησιμοποιούν διάφορες ασκήσεις και πόζες (asanas) είναι συγκεντρωμένοι και έτσι αυξάνουν τη δύναμη, την αντοχή και την ευλυγισία. Οι σωματικές πόζες συνδυάζονται δυναμικά με την τεχνική της αναπνοής και βοηθούν στην απελευθέρωση της έντασης. Οι ασκήσεις που γίνονται συντροφικά ενισχύουν την επαφή και δημιουργούν κατάσταση αρμονίας όχι μόνο στο σώμα αλλά και στο πνεύμα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η καθηγήτρια γιόγκα Ευαγγελία Τριπολιτσιώτη.

Στις πόζες και στις ασκήσεις οι συμμετέχοντες βασίζονται ο ένας στον άλλο και προσπαθούν να διατηρήσουν ευθυγραμμισμένο το σώμα, να έχουν αυτοσυγκέντρωση και να βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία.

 

 
Ασκήσεις Partner Yoga«Η Partner Yoga είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιεί το άγγιγμα και κατ’ επέκταση την οικειότητα που δημιουργείται σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχής. Οταν νιώθεις ασφαλής και υποστηριζόμενος παίρνεις κουράγιο, εμπιστεύεσαι τους άλλους και αντιμετωπίζεις του φόβους σου. Δέχεσαι τον αληθινό σου εαυτό», προσθέτει η καθηγήτρια γιόγκα, Κατερίνα Γαρυφάλλου.

Αυτοσυγκέντρωση

Ο συγκεκριμένος τρόπος εκγύμνασης απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, να αναπτύξουν την αυτοσυγκέντρωση, να τονώσουν τη σχέση τους με τους ανθρώπους ή απλώς χρειάζονται ένα ευχάριστο διάλειμμα. Δυναμώνει τους μυς, τους συνδέσμους, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθάει το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες.

«Στην Partner Yoga οι κινήσεις και οι πόζες είναι 100% μοιρασμένες στους συμμετέχοντες. Δεν υπάρχει δότης και παραλήπτης σε κάθε πόζα. Είναι καλύτερο για τους ασκούμενους να έχουν περίπου τον ίδιο σωματότυπο και να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Για τους αρχάριους η καθοδήγηση από γυμναστή είναι απαραίτητη.

Συνήθως προτείνω αυτό το είδος γιόγκα σε ανθρώπους που δεν νιώθουν ασφάλεια. Δηλαδή σε εκείνους που ντρέπονται, δεν νιώθουν ωραία στον χώρο, δεν νιώθουν καλά με το σώμα τους. Στην Partner Yoga υπάρχει υποστήριξη, ο ένας αφήνεται στον άλλο και επειδή γυμνάζονται παρέα, ξεχνιούνται, φεύγει η έμφαση από το δικό τους σώμα», αναφέρει η Ευαγγελία Τριπολιτσιώτη.

Ιδανική γυμναστική για γονείς και παιδιά
Η σύγχρονη παραλλαγή της γιόγκα δεν έχει ειδικό εξοπλισμό και μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε κλειστό όσο και σε ανοιχτό χώρο.

«Για τα ζευγάρια που την επιλέγουν, είναι ένας θαυμάσιος δρόμος ενδυνάμωσης της σχέσης μέσω της εμπιστοσύνης και της επικοινωνίας. Ενδιαφέρουσα εμπειρία είναι η Partner Yoga για γονείς και παιδιά.

Πολλά παιδιά μέσα από κάποιες πόζες θα βρουν έναν χαρούμενο και δημιουργικό τρόπο για να ανακαλύψουν το σώμα τους, αλλά και τη σπουδαιότητα της σωματικής άσκησης» αναφέρει η Κατερίνα Γαρυφάλλου.

Οι ειδικοί μας εξηγούν ότι όποιος το επιθυμεί μπορεί να γυμνάζεται ακόμη και μια ώρα κάθε μέρα επειδή πρόκειται για έναν ήπιο και ασφαλή τρόπο άσκησης, χωρίς επιβαρύνσεις και κραδασμούς. Αν δεν υπάρχει χρόνος βέβαια, 3 ώρες την εβδομάδα -το μάθημα διαρκεί συνήθως μιάμιση ώρα μαζί με τις ασκήσεις αναπνοών- αρκούν.

Partner Yoga μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε χωρίς περιορισμό στην ηλικία. Αλλωστε κάποιος που έχει κάνει γιόγκα μπορεί να ελέγξει το σώμα του και το εύρος των ασκήσεων και να φτάσει μέχρι εκεί που δεν υπάρχει πόνος ή κίνδυνος τραυματισμού.

Κλάρα Γενιτσαριώτη

managerΧαλαρώστε με γιόγκα για δύο