Press

«Tantra & the Yogic Body»

Με την Τίνα Ζυμαράκη

Εισαγωγή στην κοσμοθεώρηση του κλασικού Τantra και ιστορική εξερεύνηση του ενεργειακού σώματος.

Πολλές από τις ιδέες που μας εμπνέουν, ασκούμε και διαδίδουμε στη σύγχρονη γιογκική πρακτική πηγάζουν από την Ταντρική παράδοση. Στην διάρκεια της ομιλίας, θα δούμε πώς γεννήθηκε και εξελίχτηκε αυτή η παράδοση, τους λόγους για τους οποίους έπεσε στο περιθώριο και τις κοινές ιδέες που μας συνδέουν με αυτήν. Το κύριο μέρος της ομιλίας θα είναι αφιερωμένο στο λεπτοφυές Γιογκικό σωμα.

Μέχρι την σύγχρονη εποχή, το γιογκικό σώμα ήταν ευρέως καταληπτό ως ένα δίκτυο ψυχοσωματικών κέντρων (adharās, cakras, padmas, granthis κτλ.) που συνδέοταν μέσα από αγωγούς (nadīs) ώστε διάφοροι ενδογενείς «αέρηδες» και ζωτικές δυνάμεις (vāyus, bindu, kuṇḍalinī κ.α.) να κινούνται ελεύθερα. Για αιώνες, ο σκοπός και η χρήση τους περιορίζοταν σε οραματισμούς και διαλογισμούς με στόχο την επίτευξη γιογκικών υπερδυνάμεων (siddhis) ή/και την απελευθέρωση από την ενσώματη γέννηση. Με αναφορές, απεικονίσεις και αποσπάσματα από σημαντικές Ταντρικές και Μεσαιωνικές πηγές (όπως τα Amṛtasiddhi, Netra Tantra, Ṣaṭ Cakra Nirūpaṇa κ.α.), θα αποκτήσουμε μία σφαιρική εικόνα της πολυδιάστατης εξέλιξης τους, ιστορικά και διαχρονικά.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη σύγχρονη προσέγγιση της λεγόμενης ενεργειακής ανατομίας και συγκεκριμένα σε θεωρίες των cakras, όπως μας έρχονται και εφαρμόζονται στην Δύση από τα τέλη του 19ου μέχρι τις μέρες μας. Θα γνωρίσουμε σημαντικούς Δυτικούς θεωρητικούς (Arthur Woodruff, Carl Jung, Anodea Smith, Caroline Myss) και τους τρόπους που οι αρχικοί σκοποί της γιογκικής χαρτογράφησης έχουν διυλιστεί και επαναπροσαρμοστεί ως σύμβολα και αρχέτυπα της πνευματικής εξέλιξης και ωρίμανσης, με πρακτικές εφαρμογές για τον σημερινό άνθρωπο.

Η ομιλία θα είναι πολύτιμη εξίσου για όσους δεν έχουν ξαναμελετήσει θέματα που αφορούν το γιογκικό σώμα και ιδιαίτερα σημαντική για ασκούμενους ή δάσκαλους που επιθυμούν να εμβαθύνουν, αποκτώντας νέες πληροφορίες και μία ευρύτερη εικόνα της ιστορίας και εξέλιξης του.

Tantra & the Yogic Body: Εισαγωγή στην κοσμοθεώρηση του κλασικού Τantra και ιστορική εξερεύνηση του ενεργειακού σώματος, με την Tina Myntz Zymaraki​.

Κυριακή, 11 Μαρτίου, 18:00-20:00

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο 211 4090169.

katerina«Tantra & the Yogic Body»